Surdegsbröd



Så här såg själva surdegsgrunden ut alldeles innan jag bakade ut.  I konsistensen var det som yoghurt ungefär. Luktade syrligt.



Så här ser det färdiga brödet ut. Det blev mycket mindre och plattare än vad jag räknat med. Ska klura lite på varför det blev så. Däremot var det väldigt gott. Knaprig yta och segt bröd, precis som det ska vara. Det här måste jag prova igen.

Man ska inte skratt åt andras dumhet men....

....ibland kan man bara inte låta bli. Ett klipp från "semstersvenskar":

http://www.youtube.com/watch?v=EA7AXn3ZJdM

Ni får förlåta mig;)

Nu är jag mör


(bild Abilica spinning)

Jag är nyss hemkommen från ett stentufft spinningpass. Det var visserligen bara ett baspass men jag körde stenhårt så jag är helt slut. I går och i förrgård körde jag en övning här hemma för baksidan av överkroppen med gummisnodd så jag har värsta träningsvärk i armar, axlar och rygg.  Det är knappt jag klarar att skriva med tangenterna. Undrar hur det blir i morgon bitti. Tur att jag har mina numera dagliga promenader till och från tåget på morgnar och eftermiddagar så jag får mjuka upp mig lite innan jag ska jobba.

Surdegen bubblar på:)



Rörde om i min surdegsgrund idag och blev glatt överraskad. Det bubblar och luktar friskt.........m a o det verkar fungera.

Har varit och beställt ny nyckel till "Pärlan" min lilla röda bil i dag. Den har varit svår att starta på sistone, så pass svår att jag inte törs köra med den för jag vill inte bli stående. Båda nycklarna är böjda så både vi och verkstaden tror att det kan bero på det. Ny nyckel "får" (kostar skjortan) jag om 5 dagar ungefär.

Tonårskonversation per telefon som jag nyss åhörde:

-Yooo
paus
- whats up?
paus
- men chilla
paus
-naaaaajs
paus
-see you, ching!

Inget mer margarin i detta hus!


(surdeg dag 1)

Nu har vi bestämt oss för att inte använda oss av margarin nåt mer. Flytande margarin samt becel och annat "junk" slutade jag med för länge sen, det verkar helt onaturligt och äckligt. Nu blir det som alltid bregott på mackan och så byter vi ut margarinet mot smör, kokosfett eller olja.

För första gången har jag satt en surdeg. Det ska bli riktigt spännande och se om den börjar bubbla och "leva" efter några dagar. Sen tänker jag baka nåt gott bröd på det.

Kroppkakor blev det till middag idag. Det har jag inte gjort på jättelänge och det blev hur smaskigt som helst. Blir matlåda i morrn också.


Fläsk, lök och kryddpeppar steks till fyllning


Färdigrullade kroppkakor





Recept till 4 personer

1 kg potatis
1 lök
300g rimmat fläsk
1 tsk mald kryddpeppar
1 ägg
3 dl mjöl
salt

Koka potatisen och låt den svalna, pressa den sedan. Finhacka lök och fläsk, stek och krydda med nymald kryddpeppar. Låt svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser, försiktigt och gör en lång "korv" ca 1 dm hög. Skiva i 8 breda skivor. Platta ut dem och lägg fyllning i mitten, vik i hop till en boll som sedan kokas i saltat vatten i ca 10 minuter. Kroppkakorna flyter upp när de är klara. Servera med lingonsylt och skirat smör.


K fick tyvärr maginfluensa i fredags. Dom ringde från dagis på eftermiddagen och sa att han hade kräkts, vilket han fortsatte med hela kvällen. Sen har det varit bra, tack o lov. En ny fisk har det blivit i akvariet, ännu en praktbotia så att vår randiga kompis "sugis" har fått en kompis. Rätt lustiga fiskar, dom knäpper så att det låter som glaset spricker i akvariet. Inte speciellt ofta men ändå. Kan bli 20 år gamla!!!

Doulande


(fotoakuten)

I går eftermiddag/kväll var jag med på ett doulauppdrag på BB Stockholm. Ett mycket intensivt förlopp och en stor flicka föddes 20.30. Det är alltid givande att vara med och hjälpa kvinnor att få barn,  även om förlossningen blir tuff hoppas man att man gör nytta på något sätt. Personalen var helt fantastisk. Dessvärre krockade det här uppdraget med ett annat jag hade, en doula som skulle föda hemma. Av alla dagar som finns så valde de att föda på samma dag!. Dessbättre hade doulan två barnmorskor, sin man och en vännina hos sig, så det gick jättebra det med. En liten pojke blev det där.

Nästa uppdrag har b.f. den 24e februari.

Själv är jag hysteriskt trött just nu och längtar bara efter att klockan ska bli så pass att K går och lägger sig. P jobbar ikväll.

Full rulle



Det är full rulle här hemma. Femåringen är inne i en rätt intensivperiod. Hockey är det senaste och det ska vi (läs mannen) helst spela tillsammans med honom. Han har ju inga yngre syskon så vi får duga. Mycket drama är det också. När jag hämtade honom på dagis sist så hade han ett plåster på fingertoppen, han hade skurit sig på ett papper. Det gör förvissor rätt ont MEN han berättade att han blivit så rädd för han trodde allt blod skulle rinna ut och hans hjärta skulle stanna. Fick ta ett lite anatomiskt snack där.

I morse berättade han att han drömt en mardröm, en av killarna M på dagis jagade honom och bästa kompisen H satt instängd i en glasburk(!). "Det vill jag aldrig mer drömma" sa han med darr på stämman.

Mamma, L och svärfar kom hit idag och firade E som ju fyllt 17 i måndags. Det blev hemgjord princesstårta efter beställning. Riktigt god om jag får säga själv med "riktig" vaniljkräm.


17 år!



Idag fyller äldsta sonen 17 år! Vart tog tiden vägen? Och hur kommer det sig att man plötsligt börjar skrocka som den äldre generationen när man säger det?!  *Gulp*

Nåväl, sonen fick en mobiltelefon och snygg tröja av mig och P, en massa fina teckningar av lillbrorsan och en god herrdoft av syrran. Vi åt hemlagad kinamat, sonens beställning och fikade. På lördag kommer mormor och då blir det tårta.

Sonen (d.ä.) har börjat trolla med kort, han är helt besatt och har köpt värsta trollerikortleken som han kör tricks med hela tiden. Vissa blir jag rätt imponerad av måste jag säga.
Jag har två uppdrag på gång nu, varav den ena är en hemförlossning. Väldigt spännande.

Foccacia



I helgen var mamma och L här på middag. Vi eldade tunnan och badade. Det tog en ryslig tid innan det blev riktigt varm, säkerligen för att det var så rackarns kallt. Man frös fast i dörrhandtaget när man skulle ta sig in:).

Till maten bakade jag foccacia, ett med tomat och basililka och ett med rosmarin. Det är är supersmarrigt måste jag säga. Receptet har jag tagit från Leila:

Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Sen väljer du vad du vill lägga på brödet, om du inte vill ha det naturellt. Själv valde jag körsbärstomater, flingsalt och basilika på det ena och färsk rosmarin på det andra. Rosmarinen mortlar du med lite olivolja.





Det har blivit en hel del skridskoåkning för lillkillen under ledigheten. Nere vid skolan har det spolats en is och här åker han skridskor tillsammans med sina två kompisar som just här testade sina skidor.


Ett sundare liv

(hemgjord vanilj/jordgubbsglass)



Någon månad innan jul var jag på ett intressant föredrag med jobbet, Mats Petersson hette föreläsaren. Han pratade mycket om hur man kan hålla kroppen i trim även som lite "host" äldre. Rätt intressant måste jag säga även om mycket var sånt man egentligen vet. Att äta bra, sova tillräckligt många timmar, röra på sig.

Så numera äter jag och mannen en riktigt sund gröt till frukost varje morgon efter recept från ovan nämnda Mats. Flera i min omgivning har frågat om receptet så här kommer det:

½ liter Fiberhavregryn
½ liter Rågflingor
1 dl Krossat linfrö
1 dl skalad krossad hirs

Tag 1 dl gryn + 2, 5 dl vatten till en portion och koka i 6 minuter samt lite salt om så önskas. Blandningen ovan räcker en vecka för oss två på ett ungefär.

Sen finns det ju alltid tid till godsaker också, som glassen ovanför t ex:)

Nyårsafton 2008/2009



Nu har vi firat nyår. Vi var bjudna på en trevlig tillställning tillsammans med vänner. Ett antal familjer med barn och en underbar middag. Till förrätt bjöds en mycket god hummersoppa, till varmrätt heltstekt oxfile med råstekt rotfrukter en härlig sås och en grönsakspure, till efterrätt vaniljpannacotta med vit choklad och mörkchokladkräm med konjak (den gjorde jag själv, se ovan). Vi smällde raketer och skålade in nyåret. Det var svårt att få tag i taxi och vi var inte hemma förrens fyra på morgonen. Lillkillen var uppe hela tiden och hade jättekul. Sen sov vi till 12 nästa dag:).

Idag ska vi på middag hos brorsan och hans sambo. Det ska bli jättekul. Mannen och lillkillen ligger i startgroparna för att ge sig av till golfhallen. Sen kanske det blir en skridskotur innan vi ger oss av till brorsan.