Akvariet



Här kommer en bild på yngsta sonens akvarium. Här huserar numera tre svärdbärare som är döpta till K, Alice och Elsa. Det ska få komma fler fiskar senare, först ska vi se om de här tre krabaterna trivs och har hälsan.

Jag har varit gräsänka några dagar nu, lillkillen och mannen är på landet. Det var så tyst och lugn i natt att jag inte kunde sova utan vaknade vid tretiden och låg och stirrade i taket. Inget vidare med tanke på att jag skulle upp tio i sex för att gå och jobba. Jag brukar vara rätt morgonpigg men i morse var jag så trött så jag nästan kunde gråta en skvätt när jag satt på sängkanten. När jag kom till jobbet väntade stooora högar så dagen gick väldigt snabbt med ett antal övertidstimmar. Så nu är man lagom mör.

Snart ska jag fika och smaka av desserten som jag har testgjort inför nyårsafton. Panacotta på vit choklad toppad med mörk chokladkräm med en skvätt konjak. Hoppas det är gott.

Äldsta sonen har några kompisar hemma just nu och dom spelar guitarr hero så det sjunger i väggarna. Snart ska dom in till stan och "nattgibba".

Lillkillen fick riktiga "blåjeans" i julklapp som han har använt flitigt nu under ledigheten då vi har målat om tak och väggar i köket, samt nedre hallen. Sonen fick in snitsen med stjärnskruvmejseln och klarade själv av att, ståendes på stege, skruva ner gardinstängerna! Senare samma dag stod han i sitt rum och såg lite finurlig ut. Jag frågade vad han gjort:

- inget, svarade han. Fast kan du se nån lampa? sa han och smög ur sitt rum.

Det visade sig att den rackarn skruvat ner sin sänglampa som sitter uppe med inte mindre än fyra skruvar. Så nu får vi passa oss så att inte hela hemmet demonteras!



Sonen med sin "älsklingsleksak", dammsugaren.

Julafton - bröllop - bebis!





Nu har vi firat jul här i vårt hus. I sista minuten bestämdes att vi skulle hålla jul här hemma hos oss. Svärmor, svägerskan och jag lagade maten och just det var förbestämt som tur var.

Det blev en jättemysig eftermiddag och kväll. Vi fikade till Kalle med en hel massa goda kakor och hemgjort godis, bl a svärmors goda mandelformar med grädde och hallon, mums. Sen åt vi den goda julmaten. Lillkillen tyckte nog att vi åt lite väl länge, precis som det brukar vara men till sist kom tomten. Det är väl tveksamt om sonen "köpte" tomten som  pratade värmländska precis som en av middagsgästerna och knappt hade ledsyn p g a de tillfälliga tomteglasögonen. Julhunden Lucy gjorde sitt för att hjälpa till.

Många klappar blev det och jag tror att alla blev  nöjda. 5 åringen fick bl a ett akvarium och en radiostyrd helikopter, den sistnämda har vi testat idag. Akvariet var verkligen jättefint och vi har fått i sand, vatten, växter, termostat och pump. Fiskarna ska sonen få inhandla själv, senare. Vi fick också biljetter till Joe Laberos show på Hamburger börs i februari!

Själv fick jag bl a ett par joggingskor som jag så väl behövde, mina gamla har jag haft i minst 12 år!

Under middagen fick vi besked om bröllop i juli 2009. Mannens syster ska gifta sig, i sin trädgård i sommar! Att sen brorsan ska få en pojke i maj (jag ska bli faster!!) gör att 2009 kommer att bli ett riktigt spännande år!


Dan före dopparedan!





Det är dan före dopparedan. Vi har jobbat rätt hårt för att få allt klart till i morgon, då släkten kommer. Granen är klädd, huset är pyntat. Skinkan är klar (som blev rätt bra TROTS att mannen kom hem med kokt skinka UTAN svål istället för rimmad MED svål!), gröten är kokad, revbenspjällen och jansson är klara. Det som behövs är inköpt och julklapparna är inslagna.

Jag jobbade idag och tog bilen för ovanlighetens skull. Gick lite tidigare för att hinna med allt som ska fixas men det hade jag inget för, för bilskrället startade inte. Som tur var fick jag till sist tag i vaktmästarna på jobbet som var snälla och hjälpte mig att putta igång bilen.

Mannen och lillkillen har varit lediga och bl a gått på bio, Madagaskar. Stora barnen är i Norge med sin pappa och har meddelat att dom har lite snö, härligt.

Så nu väntar vi bara på morgondagen och tomten.

GOD JUL!

Tomtens verkstad


(fotoakuten)


Vi fortsätter att julpyssla. Igår gjorde K och jag julgodis, bakade saffransbiscottis och mjuk pepparkaka.  Vi slår in paket mest hela tiden känns det som.

Igår blev jag rätt ställd av K´s städmanier. Jag stod i köket och hade precis tömt diskamaskinen när K kom löpandes. Han slet upp diskmaskinsluckan och skrek "NEEEEJ vad har du gjort" med samma fasa i rösten om som jag kört hans Bionicle i köttkvarnen. "Jag skulle ju tömma maskinen" fortsatte han och rusade in på sitt rum och slängde sig raklång på golvet!! Okeeeey, vad gör man nu då tänkte jag. När han han lugnat ned sig frågade jag om han ville göra nåt annat i stället och han blev helt överlycklig då vi kom fram till att han kunde få våttorka golvet i badrummet!

Senare på kvällen åt jag libanesisk buffe på Tabbouli inne på Söder tillsammans med mina arbetskamrater. Det var i stället för julbord. Det är så vansinnigt gott detta och vi fick in inte mindre än 16 rätter, 8 varma och 8 kalla. En varm baklava med glass till efterrätt och ett gott libanesiskt vin. Ahh! Kan det bli bättre?


Julgodis



Igår hade vi gäster hemma på middag. Vi åt helstekt biff, potatisgratäng, sallad och en, om jag själv får säga förbaskat god rödvinssås! Till efterrätt blev det cheesecake med pepparkaksbotten och varm glöggsås, mums. Tyvärr uteblev halva sällskapet, mannen i familjen fick en allergisk chock:(. Obehagligt.

Vi har tagit det lugnt i dag. Haft lång sovmorgon och en slö förmiddag. Sen åkte vi en sväng till golfhallen så att K fick slå lite. Väl hemma igen gjorde K och jag julgodis, Rocky Road (bild ovan), vi gjorde en variant av Leilas:

400 gram mörk choklad
60 gram skalade pistagenötter
100 gram salta jordnötter
200 gram dumlekolor (klipps mitt itu)
60 gram mini marshmallows (stora kan klippas i småbitar)

Chokladen smältes och övriga ingredienser blandas i. Häll upp i en form med bakplåtspapper, blandningen ska bli ca 3 cm hög. Låt svalna och skär i lagom stora bitar med vass kniv. Supersmarrigt och riktigt sött!

P gjorde (kors i taket) ett jättegott bröd med solroskärnor och dadlar.

Vi är lediga veckan som kommer. Det känns jätteskönt att få ta det lite lugn innan julen, hinna med och handla och fixa ordning mat och julgodis. P är ledig tre veckor själv ska jag jobba måndag-tisdag innan jul och likadant innan nyår men det blir ändå väldigt mycket ledigt.



Det lackar mot jul



Nu är det ett par veckor kvar till jul. Det går fortare och fortare för varje år som går, tycker jag iallafall. Nästa vecka har vi semester här hemma och det känns ju alldeles underbart.

Vi har gjort ett litet pepparkakshus, inte det vackraste världen har skådat men vi är stolta. Jag har faktiskt köpt en hel del julklappar om än inte alla. I morgon klockan 8 är det luciafirande på dagis och K ska vara tomte men sjunga ska han inte.

Något som känns väldigt bra nu är att den lille kämpen som jag berättat om tidigare blir allt starkare. Ett antal månader har lagts till hans sista behandling och han är bortkopplad från slangar och sladdar. Underbart! Han får vara med på dagis utomhus och kan börja leva ett normalt liv så sakteliga.

Mamman bloggar här: http://www.metrobloggen.se

Pepparkaksbak och bilder från landet



Idag startade jag dagen med att gå ut och gå stavgång i rask takt vid halv nio. Därefter kokade jag en nyttig gröt. Det ni! Nu har jag (förhoppningsvis) påbörjat ett lite sundare liv. Jag var på en intressant föreläsning om vikten av kost, bra sömn och motion med jobbet i veckan som gick och blev inspirerad.

K och jag har bakat pepparkakor idag, senare på kvällen har vi badat i vår vedeldade tunna. 


Här nedan är några bilder från snön som kom när vi var på landet landet för några veckor sedan. Massor av snö och mannen och svärfar fällde 8 träd. K fick åka traktor med farfar och var väldigt nöjd.

Undrar om vi får nån mer snö i år....................