Ikväll släcker vi!




Ikväll klockan 20.00 släcker vi allt ljus för miljöns skull. Sydney var först ut. Tryck på starknappen för att se den lilla filmen.

Här hemma har vi laddat med stearinljus och ved till brasan. Släcker du?

Snö

image98


Det slog till och blev vinter under påskhelgen. Sonen och hans pappa gick ut och gjorde en snögubbe och en snölyckta. Lycktan skall vi snart tända nu när mörkret kommer.

Vi har varit och fikat hos brorsan och svägerskan. Ätit god påskgul tårta och smarriga hembakade bullar. Vi har pratat lite om begravningen. Det är nu bestämt att lillkillen inte ska vara med på begravningen men på urnsättningen. Förhoppningsvis så ska prästen vara med vid urnsättningen så att det blir en liten cermoni då med. Tror det blir det bästa.

Lite trötta är vi idag eftersom vi hade gäster igår kväll och det blev rätt sent. Jättekul att träffa vänner vi inte sett på länge.

Påsk

image97


Sonen har påskpyntat på dagis. En jättefin röd höna (på bild) och en liten gul kyckling. Dom fick klä ut sig till påskkärringar eller gubbar på dagis men det ville inte sonen "jag vill INTE vara nån kärring", sa han och så var det färdigt med det.

Det närmar sig begravning och lillkillen frågar ofta, ofta var morfar är någonstans och det undrar vi ju också i ärlighetens namn. Han säger saker som "jag vet, om vi åker till morfar och fikar så kanske han är där" eller "jag har en ide, om vi sätter morfar i rullstolen och går ut med honom så kanske han blir bra igen".

Livet

image96


Det är stora kontraster nu.

I natt körde jag in till bb för att vara med och hjälpa till under en fantastisk förlossning. En liten flicka föddes 08.22. Av olika anledningar fick jag förmånen att sitta med den lilla flickan i min famn under en timme ungefär. Titta på det näpna lilla ansiktet, vyssja den lilla kroppen som så uppenbart saknade sin mamma, smeka de små, små fötterna. Sätta på en yttepytte blöja och små, små kläder. Stoppa in ett finger i den tandlösa munnen som tröst.

Tänk så energirikt ett sådant möte är:).

Kinamat

image95


Idag har vi ätit kinamat, något hela familjen gillar. Friterade räkor, wokad, friterad kyckling, sötsur sås och ris. Inspiration har jag fått från min kära syster i Danmark.  Ett försök till recept kommer här:

Friterad, wokad kyckling (4p)

3-4 kycklingfileér
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
½ dl jordnötter
soya
olja

Frityrsmet:

1-2 ägg
ca 1 dl majzenamjöl
ca 2 msk vitvinsvinäger eller vitt vin
salt

Räkor
Raps eller majsolja till fritering

Vispa upp ägget och tillsätt majzenamjöl, spä med lite vinäger eller vin till en lagom tjock smet. Lite tjockare än pannkakssmet brukar fungera bra.

Skala räkorna och låt dom torka till på ett hushållspapper. Skär kycklingfileén i mindre bitar, ca 2x2 cm, skär upp paprikan och finhacka chilifrukten.

Hetta upp oljan. Doppa kycklingbitarna i frityrsmeten och låt dem friteras i oljan tills de är genomstekta. Gör likadant med räkorna. Fräs chilipepparen och paprikan i lite olja, tillsätt de friterade kycklingbitarna, jordnötterna. Häll över lite soya och vänd runt kycklingbitarna tills allt tagit färg. Serveras tillsammans med de friterade räkorna, ris och den sötsura såsen.

Sötsur sås

Färsk ingefära, ca 2 cm
1-2 vitlöksklyftor
1½ dl ketchup
1½ dl socker

Finhacka ingfäran och vitlöken, fräs i lite olja. Tillsätt socker och ketchup och låt koka ihop.

Bokrea

image94

Idag fick jag hem mina böcker som jag beställt från Adlibris, på nätet. Bra med fraktfritt! Det blev inte så många böcker den här gången.  Mest intresserad är jag nog av "Shantaram" och "Mannen i sjön".

Lillkillen var nöjd med sina böcker, allra helst Alfons som är den största favoriten just nu.

Minnen...

image93


Att få bilder från svunnen tid känns bra i stunder som dessa. Relationen till pappa har varit väldigt speciell i minst 20 år. Då känns det bra att hitta pärlor som den här ovan, tack snälla faster!

Jag minns ju hur pappa var en gång för länge sen, hur mycket han älskade oss barn. Att han blev så glad när jag föddes så han bara gick och ställde sig i ett hörn bakom en dörr med alla sina känslor. Sånt känns mycket bra att tänka på nu.