Han kan cykla!

image80


Igår cyklade sonen, 4 år och 4 månader gammal själv för första gången, hela 30 meter. Han har aldrig haft stödhjul utan vi har hållt i cykeln med en stödpinne. Nu cyklade han helt på egen hand och stannade cykeln själv, utan att ramla. Stort:)!

Dinkelbröd och Fil-limpa

image79


I går var vi hemma 4 åringen och jag. Sonen hade feber dagen innan och hostade lite. Vi roade oss bl a med att baka lite matbröd. Dinkelbröd och Fil-limpa. Recept på limpan, som är busenkel att göra kommer här:

Fil limpa

1 liter filmjölk
15 dl rågsikt
1 ½ dl vetemjöl
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakbulver
3 dl mörk/brödsirap

Blanda fil, sirap och bikarbonat och tillsätt sedan resterande ingredienser. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten/degen i den. Stoppa in brödet i kall ugn och grädda enligt nedan.

100 grader - 45 minuter
175 grader - 20 minuter
175 grader, enbart undervärme - 10 minuter

Man kan med fördel byta ut en del av rågsikten mot solroskärnor, vetekli, linfrö eller annat.

Semlor

image78


Det är väl lite tidigt kanske men vi har haft semmelpremiär idag! Visst ÄR det gott? Bullarna har jag bakat själv alldeles nyss och hela köket luktar gott av kardemumma. Om en liten stund ska vi sätta oss ned och njuta av varsin underbart god semla.

Har ni ätit nån än?

Tekakor

image77


Jag har baka tekakor här på kvällen. Dom blev så jättegoda. Receptet hittade jag på "Kryddburken" som ligger som länk i min vänsterspalt. Kika gärna in där för recept och inspiration. Hon har verkligen massor av mumsiga recept.

Födelsdagsfirande

image76



I lördags firade vi födelsdagar här hemma. Äldsta sonen fyllde 16 år och svägerskan betydligt mer:). Barnens kusin i Danmark fyllde 9 år så det var många födelsedagsbarn på samma dag. Här hemma firade vi med släkten och jag bakade bl a en tårta. Jag hade bestämt mig för att tårtan skulle bakas efter konstens alla regler med tre bottnar, två fyllningar och grädde längst upp. Tårtan fodrades med smörkräm och vit marsipan färgades i rött och grönt till rosor och blad. På tårtan tänkte jag spritsa ut kristyr i lite olika färger.

20 minuter innan gästerna anlände skred jag till verket med kristyr och sprits. Vad händer? Jo spritshelvetet visar sig ha spruckit längs hela ena sidan och ALL kristyr ( vi pratar ett antal deciliter här) fullkomligen väller ut över mina händer och ner på diskbänken. Tack o lov hamnade inget på själva tårtan. Jaha, vad gör man nu? Mycket klet, ingen sprits och gästerna på intåg. Jag fick rulla en strut av smörgåspapper och spritsa så gott det nu gick med detta enkla redskap. Resultatet blev hyfsat.

Behöver jag tillägga att jag svor en del långa eder? Mannen bara tittade trött på mig och gick nån annastans.  Han hade tidigare muttrat nåt om att man faktiskt KAN köpa färdig tårta, vilket väl är att jämställa med landsförräderi?!

Pappa mår mycket bättre nu kan jag meddela. Han verkar vara utom fara. Jag har suttit hos honom sen tidiga morgonen.

Pappa......

image75



Pappa är dålig, riktigt dålig. Mannen och jag har tillsammans med brorsan och faster suttit och vakat i dag. Han har förmodligen fått lunginflammation (från njurarna?!) och blodförgiftning. Han kämpar just nu för att överleva det här dygnet. Vi är hemma just nu men åker förmodligen in igen i natt eller tidigt i morgon bitti beroende på läget.

Det känns oerhört sorgligt och slutgiltigt att se någon ligga så dålig. Även om man kanske inte alltid haft den allra bästa kontakten alla gånger blir man liksom lite ynklig och tänker "pappa". Konstigt det där, mamma och pappa är alltid mamma och pappa oavsett.................

En av pappas stora passioner i livet medan han ännu var frisk nog att röra sig ordentligt var segling.....

Jag är dålig på att höra av mig


image74


Jag märker att jag blir allt sämre på att höra av mig till folk jag känner telefonledes. Vet inte varför det blir så men jag känner nog mer och mer behov av att bara göra ingenting när jag får en stund över. Undrar om jag är ensam om det eller om det är en trend. Det är ju egentligen så kul att prata med folk men det gäller att få ändan ur vagnen också..................

Knödel

image73


På begäran lägger jag ut en bild på gårdagens middag, ugnstekt kyckling med knödel. Det är hela familjens favoritmat, en riktigt mäktig tysk/österikisk rätt. Kycklingen lagar jag helt enkelt i ugnen som vanligt sen gör jag ättiksgurka (pressgurka) och brun sås. Receptet på knödel kommer här:

6 st småfranska (el motsvarande annat bröd)
50 g smör/margarin
1 gul lök
persilja
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl mjöl
salt

Tärna brödet och låt det torka. Finhacka lök och persilja, stek i matfettet. Blanda ägg, mjöl och mjölk till en liten pannkakssmet. Häll i lökfräset och brödtärningarna. Koka upp en stor kastrull med vatten och forma knödelröran till bollar, typ kroppkakor. Koka sedan dessa tills de flyter upp och verkar klara. 5-10 minuter kanske. Rör på dem då och då.

Lite nytt här hemma

image72


Vi har satt upp en väggdekoration och en tavellist i vardagsrummet. Det var så väldigt vitt tidigare så det blev bra med lite kontrast.

Vår andra lediga vecka är snart slut och vi sätter upp lister i pannrum och hall. Alltid finns det nåt att pyssla med. Sen kom det ju snö igår så vi har varit ute och åkt snowrace med yngsta sonen i omgångar. Igår var han med farmor på Vasan och såg Emil i Lönneberga.