Mammabikten!Där har jag varit idag med tre vänner från AFF mellan tio och fyra. Det var sex olika föredragshållare (Katerina Janouch, Elisabeth Gummesson, Emma Hamberg, Jana Söderberg, Sara Lundbäck och Paul Roberto och hans fru) som pratade om hur det är att få ihop livet som mamma. Lunch och fika fick vi också.

I går släkte vi på kvällen vid Earth Hour. Lite häftigt. Lillkillen som alltid somnar med lampa tänd klarade sig med en lite ljuslyckta. 17 åringen eldade upp vedeldade badtunnan och badade med sin tjej, gulligt.

Årets första runda


(dottern på snowboard julen -07)


I går spelade 5åringen och pappa sin första golfrunda ute, 9 hål på korthålsbanan. Det gick jättebra och han klarade något som han pratat om länge, att slå över ett buskage. Det gick bra nu med ny driver. 

Idag ska jag på ett möte med andra doulor sen ska jag dansa. Efter dansen kommer mannen och lillkillen att plocka upp mig och vi ska till Åkersberga på middag hos vänner. En rätt späckad dag om man säger så. Mannen ligger och sover just nu, han var på konsert i går. Hårdrockskonsert på Fryshuset. 

Misslyckad bakning men ändå inte

Igår försökte jag mig på att baka Gotlandslimpa på ett nytt sätt, med surdeg och lite annan kryddsammansättning än det vanliga (Märstakompisarnas recept) jag gör. Det gick sådär kan jag väl säga. Brödet såg helt galet ut inne i ugnen ett tag och det blev väl inte så mycket bättre efter att jag tog ut det:Ja, ni ser ju själva. Hela skorpan sprack MEN brödet blev fantasiskt gott, fint och fluffigt inuti. Jag kommer helt klart att baka det här igen och hoppas att det blir bättre:Receptet kommer här och är från Pain de Martin (
http://paindemartin.blogspot.com/)

Dag 1 kväll

3 dl varmt vatten
200 g rågmjöl
100 g surdegsstart
15 g pomeransskal

Rör ihop vatten, rågmlöl och surdegsstart. Täck bunken med plast och låt stå över natten. Gärna ganska varmt (i skåpet över kylskåpet brukar det vara någon grad över rumstemperatur).

Koka pomeransskalen i ca 30 minuter. Skär sen bort det vita på skalens insida. strimla och hacka skalen till små, små fina bitar. Låt ligga i en plastpåse i kylen.

Dag 2 morgon

Blanda först ...
3,5 dl hett vatten och ...
200 g rågsikt i en bunke för sig.
Rör sedan ihop det med blandningen från dag 1 (blanda ordentligt, skållningen gör det lite klumpigt till en början).

Låt stå varmt under dagen (jag har fått för mig att degen inte bör bli svalare än ca 23-24°).

Dag 2 kväll
Tillsätt ...
1 dl hett vatten
4 g anis och ...
4 g fänkål som man mortlar
15 g pomeransskal (från gårdagen)
50 g farinsocker
250 g rågsikt

Kör i maskin ca 5 minuter, låt sen vila 45 minuter (varmt).

Tillsätt nu ...
20 g salt
150 g mörk sirap
300 g rågsikt (jag gissar att man kan ha i lite mer, kanske 50 g)

Låt vila ca 45 minuter.

Dela degen i två bitar och knåda för hand tills degen käns lagom mjuk och smidig. Lägg dem sedan i jäskorgar, alternativt ett durkslag med en handduk i.

Låt jäsa minst 60 min. Sätt ugnen på 250°.

Sänk värmen i ugnen till 200° och baka av i 50 minuter 200°, sen i avstängd ugn 10 minuter. (När jag bakade var bröden 98° inuti efter 50 minuter och jag lät dem stå ytterligare 10. Men jag tror de hade kunnat stå ännu lite längre, kanske 60 + 10 minuter.)

Låt bröden ligga tills morgonen därpå innan du skär i dem.


Kattkärringen är på gång igen!

Inspirerad av Martin i Stureby och hans fantastiska bak-blogg (http://paindemartin.blogspot.com/) har jag nu satt min första vildjäst. Kattkärringen är på gång igen!:) Jag har ingen aning om ifall den fungerar men min plan är att få baka ett så underbart gott Levain bröd som jag köpte på Rutes stenungsbageri (http://rutestenugnsbageri.se/) för några år sedan. Vi får väl se om jag lyckas.

Jag har precis läst ut "Vi de drunknade" av Carsten Jensen, en bok om danskt sjöfolk som bl a utspelar sig på 1800-talet. Där fanns en typ av vildjäst nämd i ett kapitel. En sjöman bakade bröd och stoppa ned ett par skalade potatisbitar i en flaska och fyllde på vatten, därefter satte han på en kork. Efter några dagar hade han en slags jäst. Häftigt, eller hur?

Så här såg vildjästen ut dag 2

Det här är dag 6


Här är ett bovetebröd, bakat efter recept på Martins sida *pekar uppåt*. Surdeg såklart:).


Ytterligare en praktbotia (akvariefisk) gick hädan igår. Eftersom det inte verkar fungera med dessa krabater i vårt kar frågade jag om jag fick lämna tillbaka den enda överlevande botian till djuraffären och det fick vi. Vi tog även med den döda firren. Vi fick kompensation både för den döda och den levande fisken. Högdalens zoo är verkligen service vänliga så det räcker och blir över.


Maskerad och sura räkningar5 åringen hade maskerad på sitt dagis idag. Han skulle vara riddare och hade ingen hjälm. Jag gjorde en själv och den blev rätt ok med fällbart visir. Maskeraden var lyckad, dom hade disco och fick popcorn.

I dag fick vi en brontoräkning från Fortum. 9300kr FÖRUTOM de vanliga ca 2700kr vi betalar varje månad. Dom har gjort nåt nytt avläsningssystem som gjorde att vi fick en superhöjning under vintern. Sen gick Pärlan (lilla röda bilen) sönder = ny startmotor samt nytt batteri. 5000kr. :( Inte kul med tanke på vår Thailandsresa.

Bullar av stål!Vilket härligt bakprogram det går på 2an 19.30 på måndagar. En underbar dansk kvinna som bakar så det står härliga till. Hon gav surdegen nya dimensioner idag, för mig iallafall. Men kolla vilket härligt valnötsbröd jag bakade igår, med surdeg! *stolt*:)

Lillkillen var på kalas i går och han slog in sitt första paket helt själv, krullade till och med snörena själv. Stolt som tuppen


Källsorterar du dina sopor? Enkät!

Bild fotoakuten

Lillkillen har genom ett projekt på dagis fått oss att börja sortera soporna här hemma. Har lite dåligt samvete för att vi inte har gjort det tidigare men...............bättre sen än aldrig. Eller hur?! Vi har inte någon organiserad källsortering där vi bor utan vi måste fixa kärl här hemma själva och sedan gå i väg med det sorterade till en station med sorteringskärl. Hur har ni det? Svara gärna på enkäten:

1. Källsorterar du hemma?

2. Om ja, har du organiserat källsorteringssytem i ditt bostadshus/närområde eller får du ordna eget system?

3. Om ja, vilka olika saker sorterar du ut från hushålls soporna?

4. Om nej, varför sorterar du inte?

AkvarietLägger ut lite bilder på sonens akvarium. Det är verkligen inte lätt att få en bra bild över hela akvariet. Vi har iallafall fått vattnet betydligt klarare än förut.

Nedanför här är bilder med ny bakrund i akvariet. Blev fint tycker jag.
BarnarbeteIgår åkte vi en sväng till Ikea för att bl a handla in ett sopsorteringssystem till köket. När vi nu en gång för alla bestämt oss för att sortera så vill såklart att det ska fungera så bra som möjligt. Nu har vi fyra olika kärl vi kan sortera i och det känns bra. Sen är det trist att vi inte har annat än "vanlig" sophämtning i vårt område och vi måste ge oss iväg själva för att dumpa plast/kartonger/papper/glas/plåtburkar mm men det får man väl ta.

Nåväl det var inte helt enkelt att skruva fast lådorna i utrymmet under diskhon. Mycket trångt så mannen och sonen kom på den geniala idén att helt enkelt pytsa in den sistnämda i utrymmet för att skruva! Det fungerade jättebra och nu går allt som smort.

På eftermiddagen åkte vi till mamma, hennes man fyllde år och det skulle firas med tårta. Brorsan med sin gravida sambo var också där.