Foccacia



I helgen var mamma och L här på middag. Vi eldade tunnan och badade. Det tog en ryslig tid innan det blev riktigt varm, säkerligen för att det var så rackarns kallt. Man frös fast i dörrhandtaget när man skulle ta sig in:).

Till maten bakade jag foccacia, ett med tomat och basililka och ett med rosmarin. Det är är supersmarrigt måste jag säga. Receptet har jag tagit från Leila:

Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Sen väljer du vad du vill lägga på brödet, om du inte vill ha det naturellt. Själv valde jag körsbärstomater, flingsalt och basilika på det ena och färsk rosmarin på det andra. Rosmarinen mortlar du med lite olivolja.





Det har blivit en hel del skridskoåkning för lillkillen under ledigheten. Nere vid skolan har det spolats en is och här åker han skridskor tillsammans med sina två kompisar som just här testade sina skidor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback