En ljulvlig kombo!





Min syster med och hennes familj har varit här på besök från Danmark. Eftersom svågern är barnsligt förtjust i choklad av alla de slag så bestämde jag mig för att baka en chokladtårta till efterrätt. Det blev Leilas maffiga chokladtårta med peanutbutter frosting. Svågern slog på stort och köpte ett fantastiskt portvin från 1988, helt ljuvligt. Vi enades om att vi helt klart skulle kunna tänka oss att bli portvinsdrinkare på ålderns höst.

Om någon är sugen på att göra tårtan kommer receptet här men jag vill varna för att den var rätt krånglig.

Leilas maffiga chokladtårta med peanutbutter frosting:

200 g smör
3 3 dl ljust muscovadosocker
1 1 dl ljus sirap
4 4 st ekologiska ägg
5 5 dl vetemjöl
1.5 1.5 dl kakao av god kvalitet
3 3 tsk bakpulver
2 2 tsk vaniljsocker
1 1 nypa salt
3 3 dl mjölk
200 200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen
Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 8 dl florsocker
1 1 dl kakao av god kvalitet
2 2 tsk vaniljsocker
300 300 g Philadelphiaost
2 2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.

3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.

7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.

8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.

9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.

11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.

12. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med nötter och bär

(Receptet hämtat från Recept.nu)


Kommentarer
Postat av: Isa

Mmmmm, vilken underbar kaloribomb! En chokladälskare som jag måste prova denna någon gång. Och så gott med portvin till. Det har vi aldrig hemma men man kanske skulle slå till på en liten flaska att ha just till lyxdesserter som denna?!:-)



Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback