Fiskgryta

image86


Mera mat! I helgen som gick gjorde jag en god fiskgryta, klassikern med saffran. Hela familjen utom minsteman älskar den. Dotterns pojkvän tog om 4 gånger:). Till lilleman kokade jag lite lax på sidan om, så var han nöjd.

Fiskgryta

400 g torskfile
300 g laxfile
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin (el matlagningsvin)
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor med skal
1 brk musslor (150 g)

Aioli

Strimla purjon, hacka löken och stek den mjuk och glansig i en gryta. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpure och kryddor, låt fräsa en liten stund.

Tillsätt vinet och buljongtärning, koka några minuter. Rör ner grädde, crème fraich, vatten och saffran. Låt sjuda i 15 minuter.

Skär fisken i munsbitar. Lägg i grytan och sjud ytterligare 7 minuter. Skala räkorna. Tillsätt dem tillsammans med de väl avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast med ailo och ett gott bröd.

Torsken bör man ju helst byta ut mot annat torsk, med tanke på att den är utrotningshotad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback