Kinamat

image95


Idag har vi ätit kinamat, något hela familjen gillar. Friterade räkor, wokad, friterad kyckling, sötsur sås och ris. Inspiration har jag fått från min kära syster i Danmark.  Ett försök till recept kommer här:

Friterad, wokad kyckling (4p)

3-4 kycklingfileér
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
½ dl jordnötter
soya
olja

Frityrsmet:

1-2 ägg
ca 1 dl majzenamjöl
ca 2 msk vitvinsvinäger eller vitt vin
salt

Räkor
Raps eller majsolja till fritering

Vispa upp ägget och tillsätt majzenamjöl, spä med lite vinäger eller vin till en lagom tjock smet. Lite tjockare än pannkakssmet brukar fungera bra.

Skala räkorna och låt dom torka till på ett hushållspapper. Skär kycklingfileén i mindre bitar, ca 2x2 cm, skär upp paprikan och finhacka chilifrukten.

Hetta upp oljan. Doppa kycklingbitarna i frityrsmeten och låt dem friteras i oljan tills de är genomstekta. Gör likadant med räkorna. Fräs chilipepparen och paprikan i lite olja, tillsätt de friterade kycklingbitarna, jordnötterna. Häll över lite soya och vänd runt kycklingbitarna tills allt tagit färg. Serveras tillsammans med de friterade räkorna, ris och den sötsura såsen.

Sötsur sås

Färsk ingefära, ca 2 cm
1-2 vitlöksklyftor
1½ dl ketchup
1½ dl socker

Finhacka ingfäran och vitlöken, fräs i lite olja. Tillsätt socker och ketchup och låt koka ihop.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback