Pappa har gått bort.....................

image91


Sent i natt 04.25 drog min pappa sitt sista andetag...................... Min bror och jag satt vid hans sida och såg livet rinna ur honom. Det gick lugnt och stilla......................andhämtningen som blev så lätt, andetagen som kom alltmer sällan. Sedan ett sista andetag och sen inget mer. Det kändes märkligt. Plötsligt var han inte där längre, det fanns ingen energi kvar och det var så uppenbart att han försvann. Kvar fanns bara hans kropp, ett skal.

Jag vet inte riktigt vad jag känner just nu. En lättnad över att han slipper sitt eländiga, sängliggande liv kanske? Det är som om han varit borta för mig som den pappa han var när jag var riktigt liten, så länge nu. Ändå är det här så definitivt. Det måste få sjunka in.

Min förhoppning är att han har det bra nu, var han än är..................................

Snabbchili med tortillatrassel

image90


Idag har jag lagat mat från Icas Buffé, snabbchili med tortillatrassel. 4 åringarna tyckte att trasslet och tillbehören var goda men chilin var nog lite sådär. Vi vuxna tyckte att det var mumsigt och väldigt snabbt och enkelt att laga.

Snabbchili med tortillatrassel 4 p:

500 g nötfärs
1 påse fajita eller tacokrydda
1 brk medium hot salsasås (230g)
1 pkt  passerade tomater med vitlök och chili (500g)
1 brk kidneybönor (400g)
4 mjuka tortillabröd
olja, salt, peppar

Fräs köttfärsen i olja och tillsätt fajitakryddan. Rör ner salsasåsen, de passerade tomaterna och kidneybönorna. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär tortillabröden i tunna strimlor. Fräs strimlorna i olja under omrörning tills de blivit frasiga. Låt dem rinna av på ett papper, salta.

Servera med grönsaker, majs, gräddfil och ett gott bröd.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Idag har jag varit iväg med min tand hos tandläkaren igen! Det har värkt så mycket de sista dagarna och nu stod jag inte ut längre. Inte så mycket dom kunde göra tyvärr så nu får jag knapra värktabletter några dagar till, sen får vi se vad som händer. Kanske blir det en rotfyllning. *suck*

Akut tandläkarbesök idag:(


image89


Tandvärk är ju aldrig kul. I helgen började det värka lite i en tand, längst bak i munnen. Det gick inte över så idag var det bara att krypa till korset och ringa tandläkaren. Jag fick en tid direkt och åkte dit med hjärtat i halsgropen. INTE kul med tandläkare och INTE kul med tandläkarbedövning. Jag tror nästan att jag hellre genomgår en mindre operation istället än just detta.

Nåväl nu fanns inget val och en barsk, kvinnlig tandläkare bedövade, borrade och fyllde. Det var en spricka i tanden och jag får komma tillbaka om två månader. *suck*



Kycklingknyten med vitlöksfrästa skogschampignoner

image88


Idag åt vi något mumsigt. Inbakade Kycklingfiléer med vitlöksfrästa skogschampignoner. Till detta serverades färsk tagliatelli och en god sås, baserad på majonäs. Mycket gott tyckte vi och så enkelt att laga,recept kommer här:

Kycklingknyten med vitlöksfrästa skogschampignoner (4 p):

4 smördegsplattor
4 kycklingfiléer
200g skogschampignoner
1 näve bladpersilja
1 rejäl vitlöksklyfta
smör + olivolja
salt och peppar
1 ägg till pensling

1 dl majonäs
1 tsk citronsaft
1½ msk dijonsenap
färsk dragon
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka svampen och bladpersiljan, vitlöken finhackas. Stek detta i smör. Kavla under tiden ut smördegsplattorna och lägg en filée, diagonalt, på varje platta. Salta och peppra, lägg över champignonfräset och ringla lite olivolja över. Nyp ihop smördegen och låt lite av kycklingfiléen sticka fram. Pensla med ägg.

Ugnsbaka i ca 20 minuter.

Rör ihop majonäs, citronsaft, dijongsenap med finhackad dragon, salta. Såsen är klar! Koka pasta, ris eller vad annat du önskar servera till. Gör en grönsallad.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - -- - - - - - --  - - - - - - - - - - -- -  - -  - - - - - - - - - -  -

Idag har jag testat Crosstrainern för första gången. Det var rätt jobbigt men kändes riktigt bra. Hoppas jag kan vara duktig och använda den regelbundet nu.

Tyvärr har jag lite ont i en tand så det lär väl bli ett besök hos tandläkaren i vecka som kommer.

Jag är med Crosstrainer!

image87


Efter att ha funderat fram och tillbaka länge och väl har jag nu äntligen skaffat mig en crosstrainer. Jag tycker inte att jag hinner med att gå iväg och träna mer än dansen en dag i veckan och hoppas att det här ska kunna vara ett bra komplement. Den är placerad framför tvn i tv-rummet så att man ska kunna ha något att titta på medans man trampar. Det ska bli spännande och se om jag tröttnar. Gör jag det inte så ser jag det som en investering i framtiden:).

Idag har vi varit på Centralbadet, jag, mannen, svärmor, svägerskan och svågern. Svärmor fick bad samt behandling i present när hon fyllde 70 år och nu var det äntligen dags att ge sig iväg. Vi badade, simmade, bubblade, bastade och avnjöt en härlig lunch. Svärmor hade valt en massage med stenar vilken hon var mycket nöjd med.

Storastyster var barnvakt åt lillkillen och hon och pojkvännen tog med lillkillen på bowling inne vid Hornstull. Mycket spännande att få åka buss och tunnelbana OCH bowla tyckte den mycket nöjda lillebrorsan.

Fiskgryta

image86


Mera mat! I helgen som gick gjorde jag en god fiskgryta, klassikern med saffran. Hela familjen utom minsteman älskar den. Dotterns pojkvän tog om 4 gånger:). Till lilleman kokade jag lite lax på sidan om, så var han nöjd.

Fiskgryta

400 g torskfile
300 g laxfile
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin (el matlagningsvin)
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor med skal
1 brk musslor (150 g)

Aioli

Strimla purjon, hacka löken och stek den mjuk och glansig i en gryta. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpure och kryddor, låt fräsa en liten stund.

Tillsätt vinet och buljongtärning, koka några minuter. Rör ner grädde, crème fraich, vatten och saffran. Låt sjuda i 15 minuter.

Skär fisken i munsbitar. Lägg i grytan och sjud ytterligare 7 minuter. Skala räkorna. Tillsätt dem tillsammans med de väl avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast med ailo och ett gott bröd.

Torsken bör man ju helst byta ut mot annat torsk, med tanke på att den är utrotningshotad.

Ännu ett uppdrag....

image85


Nu har jag varit med på ännu ett doulauppdrag. Igår kväll klockan tio över sju föddes en förtjusande liten flicka. Förlossningen gick snabbt, mycket snabbt med tanke på att det rörde sig om en förstföderska.

Att vara doula är i sanning givande.

Småttingar på gång

image84


Jag har planterat basilika, timjan och oregano. Efter en vecka ungefär har groddarna kommit upp så här pass mycket. Dom står under en växtlampa och har plast över sig. Tyärr har jag lyckats flytta omkring krukorna så jag vet inte vad som är vad längre men det ger sig säkert när dom kommer upp lite mera.

Spännande att driva upp själv. Jag har stora planer för sommaren och odlingar i trädgården, vi får väl se hur det blir med det.

Köttfärssoppa

image83


Dagens middag blev köttfärssoppa. En rätt som hela familjen gillar. Receptet kommer ursprungligen från godaste vänner i Norrort.

Köttfärssoppa 4 pers

6 st potatisar
2 st gula lökar
2 st morrötter
1 st vitlöksklyfta
3 hg köttfärs
1 tsk paprikapulver
2 buljongtärningar
3 msk chilisås
1 liter vatten
1/2 tsk salt
timjan, svar&vitpepar

Hacka löken fräs den och köttfärsen i en gryta. Skala och skiva potatisen och morötterna, vänd ner dem i köttfärsfräset. Tillsätt vitlöken och kryddorna. Häll på vattnet och buljongen tillsätt chilisås. Koka tills potatisen och moröttern är genomkokta.

Servera med ett gott bröd och gärna ett glas rött vin.

Potatissoppa och ME's mozarellabröd

image81



Idag åt vi jättegod fransk potatissoppa till middag. Recept kommer här

Potatissoppa  4 pers

2 gula lökar
2 purjolökar
6-7 potatisar
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
1-2 dl grädde, gärna vispad
salt + peppar
hackad gräslök

Skiva löken och stek den mjuk i ca 5 minuter i en gryta. Skiva potatisen och lägg även den i grytan, häll över vattnet. Låt det koka i ca 20 minuter. Mixa sedan allting tills den blir jämn och pureaktig. Krydda med salt och peppar, vänd ner grädden. Strö över gräslöken.


image82


Bröd med mozarella och soltorkade tomater:

ME's Mozarellabröd

1/2 pkt jäst
2, 5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl

1 pkt mozarella
soltorkade tomater i burk

Smula jästen och häll över det fingerljumma vattnet, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, olivolja och så mycket av mjölet att det släpper bunken när du knådar det. Knådas i 5 minuter till en seg deg. Låt sedan brödet jäsa i 1, 5 timme. Därefter kavlas degen ut, någon cm tjock. Strö lite vitlöksalt över den utkavlade degen och klicka på lite smör alt använd lite av oljan från de soltorkade tomaterna. Lägg på mozarellabitar och hackad, soltorkad tomat, efter behag. Nyp ihop degen och tvinna den lite till en avlång längd (se bilden ovan), låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Bakas i 200 grader i ca 15 minuter. Vänd brödet och knacka lätt på undersidan när det kommer ut. Låter det ihåligt är det klart.